Iedereen die de Belastingdienst volgend jaar geld moet betalen over de inkomstenbelasting van dit jaar, krijgt daarvoor vier maanden uitstel.

Het uitstel gold al voor de mensen die een naheffing van de fiscus krijgen, maar staatssecretaris Eric Wiebes breidt het nu uit naar iedereen die volgend jaar een aanslag krijgt.

Wiebes meldt dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het zal naar schatting in totaal om 5,5 miljoen mensen gaan. Wiebes verwacht dat ,,vrijwel geen mensen” in betalingsproblemen zullen komen door de bijbetaling. Die is het gevolg van eerdere afspraken die de fiscus niet op tijd heeft kunnen verwerken. De naheffing loopt uiteen van enkele tientjes tot in een enkel geval 700 euro. Het gemiddelde ligt op 150 euro.

De vier maanden uitstel komen bovenop de gebruikelijke betalingstermijn van zes weken.

Naheffing fiscus over belastingjaar 2014

Tussen de 5 en 6 miljoen Nederlanders moeten rekening houden met een naheffing van de Belastingdienst of een lagere teruggave volgend jaar.

De naheffingen zijn het gevolg van het begrotingsakkoord dat het kabinet in oktober 2013 sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De wijzigingen konden toen niet meer verwerkt worden, maar zullen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2014 wel worden doorgevoerd. Ze zijn het gevolg van een afbouw van de heffingskortingen.

De tegenvaller geldt alleen volgend jaar, over het belastingjaar 2014. In 2016 zijn alle tabellen bijgewerkt en de wijzigingen verwerkt in de voorlopige aanslag en zal het aantal naheffingen weer terug zijn op het niveau van voor 2014.

Een woordvoerster van budgetinstituut Nibud gaf eerder aan dat de naheffing erg vervelend is voor wie ermee te maken krijgt.

Zij hoopt dat de fiscus soepel zal omgaan met het innen van de naheffing en dat er voor degenen met een smalle beurs een betalingsregeling mogelijk zal zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl